BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 2 February 2010

Berita Harian - 02 Feb 2010 Usia enam tahun mulakan alam persekolahan dikaji

Oleh Syuhada Choo Abdullah
choo@bharian.com.my

KUALA LUMPUR: Kerajaan berpendapat sudah tiba masanya Kementerian Pelajaran memperkenalkan kemasukan ke Tahun Satu pada usia enam tahun, berbanding tujuh tahun ketika ini.

Sambil menjelaskan banyak negara maju melaksanakannya, termasuk di rantau ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata langkah itu akan membolehkan pelajar memasuki universiti serta pasaran kerja setahun lebih awal.

“Tambahan pula, sebahagian besar kanak-kanak sudah mengikuti pembelajaran peringkat prasekolah.

“Kita sedang mengkajinya. Perkara ini perlu diteliti kerana ada implikasinya. Kita tidak boleh putuskan secara terburu-buru atau dilaksanakan mendadak kerana kapasiti sekolah untuk menampung 500,000 pelajar baru setiap tahun akan menjadi beban.

“Namun, secara dasarnya, saya fikir sudah sampai waktu (untuk memulakan persekolahan Tahun Satu pada usia enam tahun). Saya mahu buka kepada pandangan masyarakat sama ada mereka bersetuju supaya masuk Tahun Satu ketika umur enam tahun.

“Saya sudah bincang pada peringkat kementerian dan dapatkan input pelbagai pihak seperti pakar pendidikan, pakar psikologi kanak-kanak dan juga (meneliti) dari segi sejarah pembangunan prasekolah.

“Sekiranya kita boleh buat begitu dengan kurikulum sedia ada, kemungkinan besar kita boleh laksanakan,” katanya dalam rancangan Soal Jawab di stesen televisyen TV3, malam tadi yang dihoskan Pengarang Kumpulan Berita dan Hal Ehwal Semasa TV7, TV8, TV9 dan Rangkaian Radio Kumpulan Media Prima, Datuk Manja Ismail.

Menteri Pelajaran itu berkata, beliau juga sedang mempertimbangkan secara serius cadangan mewajibkan pelajar lulus mata pelajaran Bahasa Inggeris dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Beliau berkata, ia selaras dengan langkah Kementerian Pelajaran menambah baik pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris yang sudah dilaksanakan.

“Saya pernah sarankan dulu apakah mungkin sudah sampai masa kita mewajibkan lulus Bahasa Inggeris (dalam SPM) supaya pelajar memberi tumpuan lebih.

“Takkanlah jika sudah belajar dari Tahun Satu sehingga Tingkatan Lima, pada peringkat SPM tidak boleh lulus... bukan kita hendak minta kredit. Perkara ini saya sedang memikirkan secara serius. Bila akan laksanakan kita akan ambil kira,” katanya.

Muhyiddin juga menegaskan pada peringkat membuat keputusan nanti, beliau tidak melihat perkara itu sebagai satu halangan, terutama untuk pelajar Melayu mendapat sijil penuh SPM hanya kerana gagal dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris.

Beliau berkata, pelbagai langkah dilakukan untuk mempertingkat pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris di sekolah seluruh negara, termasuk pengambilan 15 guru dari luar negara yang akan berperanan sebagai jurulatih.

Selain itu, Kementerian Pelajaran dalam proses mengambil lebih 360 penutur jati dari luar negara, termasuk United Kingdom dan New Zealand, sebagai ‘master teacher’ untuk mengajar dan memantau guru Bahasa Inggeris di sekolah.

“Waktu pembelajaran subjek Bahasa Inggeris di sekolah juga ditambah,” katanya.

No comments:

Post a Comment